Wednesday, August 26, 2009

Tähistaeva mõistatus

Murran mitu päeva pead ühe heleda tähe üle, mis särab hommikupoole ööd madalal kirdetaevas. Kesköö paiku teda veel
ei näe, kella 2 ajal juba paistab ja mõne päeva eest vaatlesin seda veel kella 5 paiku hommikul. Hästi suur ja ere, ilmselt planeet, ehk on Veenus või Jupiter? Või hoopis Saturn?

5 comments:

Terje said...

See on hästi ilus täht jah!:)

Aga sel juhult pigem vist Jupiter, sest Veenus on ju eredalt näha õhtuti - nagu vanarahvaski öelnud - Ehatäht.

Anonymous said...

aga kas Veenusega polnudki mingi selline värk, et ta on näha õhtul ja hommikul ka, mistõttu teda kutsutaksegi nii Ehatäheks kui ka Koidutäheks?

Valori tähetarkus said...

Arvan, et peale kahte öösel on selleks hoopiski Marss. Natuke hiljem tõuseb praegu Veenus. Kui on võimalus näha laiemat taevaulatust, siis nad mõlemad peaksid kolme paiku näha olema.
Jupiter see olla ei saa, sest tema läheneb loojangule.

Tiina Laanejärv said...

Mine tea, äkki ongi Marss. Veenus peaks olema läänes ja Jupiter lõunas. See ere täht, mis minu tähelepanu köitis, asub Lillekülast vaadelduna kirdetaevas. Veenuse tegin kindlaks, see on teisel pool ja paistab palju varem.

Valori tähetarkus said...

Ei ole nõus, et Veenus paistab varem kui Marss. Tegin kaardi 28.08.kell 2 öösel Tallinna kohale. Marss on tõusnud horisondi kohale (AC) 24 kraadi jagu ja on 12 majas. Ja Veenus hakkab tõusma. Läheb natuke aega, enne kui ta silmaga näha on. Planeetide tõuse ja loojumist tuleb vaadata tõusuga horisondi kohale ja liikumine on kellaosuti liikumise suunas, vasakult paremale.