Wednesday, April 1, 2009

LOOMAD - Veidi hobusest


Hiljuti saadi uut kinnitust hobuse ja inimese suhete ajaloo kohta. Nimelt leidsid Suurbritannia Exeteri Ülikooli arheoloogid tõendusmaterjali Kasahstanis toimunud väljakaevamistel, et inimene on hobust kasutanud kauem, kui seni arvati, umbes 5500 aastat. Hobused on inimestele alati meeldinud, paljud väikesed ja suured inimesed unistavad nendega tegelemisest.
Mõned siiski kardavad nii suuri loomi, mõni saab hobuse käest hammustada, mõni kukub hobuse seljast maha ja saab viga, mõni ei saa. Mina kuulun nende viimaste hulka, olen hobuse seljast kukkunud ja midagi hullu pole juhtunud. Olen kuulnud, et istusin esimest korda hobuse selga 9-kuuselt. Ise seda ei mäleta, aga sünnikaardi järgi on hobustega tegelemine mingil ajal elus teema küll ja mulle on alati meeldinud suured loomad. See pilt on tehtud aasta eest Jordaanias.

Hobusekultuur on olnud paljudes maailma paikades, eriti tuntud on Kreeka muistendid ja tiivuline Pegasus, kes Zeusi piksenooli kandis. Mägine Kreeka pole see maa, mida kujutaks ette hobuse loomuliku elupaigana, aga vanad kreeklased armastasid neid kauneid loomi ja sealses mütoloogias on hobustel oluline koht. Kreeka muistendis kerkis hobune merest, kui Poseidon oli kolmhargiga löönud vastu Peloponnesose kaljut. Üks Heraklese vägitegudest oli kinni püüda Traakia kuninga inimsööjad hobused. Hobused tegutsevad nii merest, maast kui õhust rääkivates muistendites ja sõidutavad jumalaid isegi allilma - viis ju Hades Persephone kaasa kaarikuga, mille ees olid süsimustad hobused.

Astroloogiliselt on hobune Jupiteri loom ja kuulub 12. maja alla.
Hobune, ratsanikud, hobusetreenerid, hobusekaupmehed – Jupiter, Ambur, 12. maja, 9. maja; tõuhobused – Päike; tööhobused – Saturn; traavivõistlused – 5. maja, Jupiter

No comments: