Thursday, October 23, 2008

Loomad kirjanduses ja astroloogias


Taksikoer Lotte läks oma koeraasju ajama ja ehk näeme teda siin veel, kui ta oma nina kommentaari otsides sisse pistab.

Mõne päeva eest lemmikloomaajakirja sirvides lugesin artiklit „Loomad nagu inimesed“. Seal räägitakse, millisena loomad kirjanduses esinevad. Nad võivad olla inimtegelase sõbrad, kaaslased või hoolealused. Loom võib olla nagu inimene, nagu näiteks muinasjutu kolm karu. Mõnest loomast on siiski kirjutatud rohkem raamatuid kui teistest. Number üks on kindlalt koer. Temast räägitakse peamiselt tõsieluliselt ja proosa vormis, leidub ka koerte elulugusid, isegi nii peen koer on olemas, kes „kirjutab“ elust presidendiperes, aga luuletusi koerast naljalt ei looda. Kõige tuntuimaks raamatukoeraks julgen väita Valgekihva Jack Londoni samanimelisest romaanist. Baskerville'ide koer peaks ka päris kuulus olema. Ja muidugi Kerberos, kolme peaga põrgukoer Kreeka mütoloogiast.
Kassil on kirjanduses hoopis teine roll, temast kirjutatakse väga palju luuletusi. Kes siis ei mäletaks lapsepõlvest: „Saba püsti nagu kuusk, kihvad sädelevad suus...“ (kui ei tea, siis selline kiisu oli Felix Kotta lasteraamatus "Vaat mis juhtus"). Saabastega Kassi peaksid kõik ju ka tundma. Kass on hoopis salapärasem tegelane kui lihtne ja tavaline koer.
Kassile järgneb karu, kes on kirjanduses enamasti üks mõnus loom, kelle kasuka vastu kaissu pugeda. Karudest tuntuim on väikese aruga karu – Karupoeg Puhh. Hobused esinevad kangelaslugudes, müütides ja seiklusjuttudes. Küllap on tuntumaid hobuseid maailmakirjanduses Don Quijote’i Rocinante.
Populaarsed loomad on veel jänes, konn ja hiir. Kes siis ei teaks, et konna suudeldes saame me endale kaasaks kauni printsi! Hiir on ainus tegelane, kes suudab kassile õpetust anda. Lindudest on kõige kõvem tegija vares. Hunt ja rebane on muinasjuttudes ilmselt eranditult pahad tegelased? Head rebast ei tule mulle praegu meelde.

Mida ütleb nende loomade kohta astroloogia? Millise märgi, millise valitseja alla neid paigutada? Otsisin infot populaarsemate raamatutegelaste kohta:

hobune – Jupiter, Ambur, 12.maja
koer – Merkuur, Neitsi, 6.maja
hunt – (Marss, Jäär, Uraan, Saturn)
rebane – (Merkuur)
karu - Saturn
jänes – (Merkuur, Veenus) 6.maja
konn – Kuu, Vähk
kilpkonn - Kuu (Pluuto)
suured loomad – Jupiter, Kalad, 12.maja
väikesed loomad, koduloomad – Merkuur, Neitsi, 6.maja
suured kaslased – Lõvi, Päike
väikesed kaslased – Neitsi
mürgised loomad - Pluuto, Neptuun
metsloomad - Uraan
roomajad – Pluuto, Skorpion
sarvede, kapjade, sõrgadega loomad – Kaljukits
veeloomad - Kalad
loomaarmastus – Kuu, Neitsi
loomatreenerid – Merkuur, Neitsi
loomade poolt tekitatud vigastused – 6.maja

1 comment:

Tiina Laanejärv said...

Lisan siia veel ühe näite kasside-koerte suhetest luuletustes. Luules on kass kõvem tegija, filmides reeglina koer, v.a. Garfield.

Lähen hiiri püüdma aita,
poegadele ütles Kiis.
Paha koer on hoovis Laika,
tibu oma kuuti viis.

Väga soovitan väikestele lastele ette lugeda Felix Kotta raamatut "Vaat mis juhtus".