Tuesday, January 18, 2011

Kommentaar "kõmu-uudisele"

Viimasel ajal on üle maailma hakatud kõvasti lokku lööma,
et astroloogia pole kehtiv, kõik on nihkes, on 13. tähtkuju jne. Täna müüs üks leht ilmselt röögatute vastavasisuliste pealkirjadega oma tiraazhi läbi.

Tähtkujude muutumine, kevad- ja sügispunkti ettenihkumine, mida ameeriklased äkki kuulutama hakkasid, pole mingi uudis, astroloogid on seda teadnud aastatuhandeid. Lääne astroloogias kasutakse troopilist sodiaaki, mis põhineb aastaaegadel, mitte tähtkujudel. Troopilise sodiaagi algus on kevadisel pööripäeval, kui Päike läheb Jäära märki. Segadust on tekitanud asjaolu, et sodiaagimärgid ja tähtkujud, millel on samad nimed, ei ole üks ja sama asi. Sodiaagimärgid on ekliptika jaotused, igaüks täpselt 30 kraadi. Tähtkujud ei ole sodiaagimärkidega mitte kuidagi seotud. Tähed taevas on ilusad, aga päikesemärgiga nad seost ei oma. Astroogid ei räägi muide kunagi tähtkujudest, vaid ikka ja ainult päikesemärkidest.

1 comment:

Valori tähetarkus said...

Seda sodiaakide erinevust, et astroloogid kasutavad kokkuleppelist süsteemi ja troopilist liikumatut sodiaaki ning sideerilise sodiaagi erinevust ei taha skeptikud kuidagi kunagi mainida ega arvestada. Selles see iva ongi. Kui nad seda teeks, siis ju inimesed hakkaksid aru saama astroloogia tõelisest toimest ja paikapidavusest.