Thursday, January 6, 2011

2011 - muutuste aasta


Nii mõnigi pelgab aastat 2012, mil pidavat saabuma maailmalõpp. 2011 tundub selle kõrval isegi tähtsusetu, nagu üleminekuaasta või üürike hingetõmbeaeg. Maailmalõppu pole siiski mõtet karta ja just 2011 on suurte muutuste aasta. Üleminekuaastaks võis pidada möödunud 2010. aastat.

2011. aasta algas Jupiteri ja Uraani konjunktsiooniga Kalades. See oli eriti haruldane sündmus, Kalade märgis olid need kaks planeeti viimati koos aastal 1334. Sel aastal toimub mitu olulist planeetide märgivahetust, millest esimene on peagi käes. Nimelt läheb 22. jaanuaril Jupiter Jäära märki. 12. märtsil läheb Jäära ka Uraan ja 4. aprillil läheb Neptuun Kaladesse.

Jäär sümboliseerib alati millegi algust. Jupiteri puhul on peamiseks märksõnaks laienemine, tema mõju on suurendav. Traditsioonilises astroloogias nimetatakse Jupiteri „suureks heategijaks“, kuid ei maksa unustada ka Jupiteri liialdusi ja ülemäärast optimismi. Jupiter Jääras soosib kiiret tegutsemist ja kiireid otsuseid, initsiatiivi ja julgust. Ohuks on liigne kiirustamine ja ennatlik tegutsemine. Tasub kindlasti märkida, et Jäära Päikese ja tõusumärgiga peaks nüüd söögilauas ette vaatama, et kilod kogunema ei hakkaks. Jupiter horoskoobi 1. majas on kaalutõusu märk, seega tasub tervislikule toitumisele tähelepanu pöörata.

Seitse aastat ühes märgis liikuv Uraan on põlvkondlik planeet. Uraaniga seostame ootamatuid sündmusi, teaduslikke avastusi, aga ka vabadusejanu ja mässulisust. Uraan tunneb ennast Jääras hästi, kuigi tema mõju on tavapäratu. Igal juhul soosib see ettevõtlikkust ja riskijulgust. Riske tasub sel aastal võtta, kuid mitte hulljulgelt, vaid läbimõeldult. Igapäevaelus ei maksa riskida nii, et kodus pole varuks kuivaineid ja muud kauasäilivat ning ootamatu lumetormi, üleujutuse või muu hullu olukorra puhul jäädakse koju lõksu ja nälga. Tuleb ootamatu elektrikatkestus määramata ajaks ja kodus pole tikke... Eriti oluline on see muidugi maal elades. Selliste ootamatuste vastu saab valmistuda, muude ootamatustega kohaneme vastavalt olukorrale.

Neptuun, mis on igas märgis 14 aastat, on Kalades oma kodus. Neptuuni ja kalade peale mõeldes tuleb muidugi meelde vesi. Võimalik, et käesoleval aastal tuleb mõni suurem üleujutus või veega seotud õnnetus. Ma ei kipuks päris kalda äärde maja ehitama ka siis, kui ehitist teisiti nimetada. See poleks arukas tegu, vaid oleks aeg vanad tarkused meelde tuletada. Näiteks praeguse Queenslandi üleujutuse kahju Austraalias sünnib peamiselt inimliku rumaluse tõttu. Uued elamurajoonid on ehitatud valesse kohta, lammidele ehk üleujutustasandikele ja mõeldud pigem ühekordseks kasutamiseks nagu papptaldrikud.

Uus aasta toob meie ellu palju muudatusi ja Eestis algas aasta 2011ühe suurima muutusega riigi elus – hakkas kehtima hoopis teine raha teise nime ja teise kursiga. See on palju olulisem sündmus kui parlamendi- või presidendivalimised. Presidendid
ja poliitikud tulevad ja lähevad, raha nii tihti ei vahetata. Eesti puhul on paraku nii, et meie poliitikud jõudu kokku ei hoia, et mõne uue ootamatusega rahvale pähe lajatada. Ka siis, kui asi on mõeldud hästi, kukub arenguetappe vahele jättes välja nagu alati...

Millised muudatused meid veel ees ootavad, näeme peagi. Siinkohal tuleb meelde lugu elevandist ja pimedatest meestest.
Kes sai pihku londi ja kes saba, kes haaras kinni hoopis jalast,
kõik kirjeldasid erinevalt, milline loom on elevant. Nii on ka meie eluelevant aastal 2011 kõigile erinev. Muutused on siin, et jääda. Elu sellisena, nagu see enne oli, enam tagasi ei tule.

No comments: