Friday, July 3, 2009

Vabadussõja võidusammas


Vabadussõja võidusammas avati astroloogilises mõttes halval ajal ja ilmselt tuleb selle ümber mõttetult palju jama. Mina kuulun siiski tolle mälestusmärgi pooldajate hulka ega pea seda raharaiskamiseks, sest minu isapoolne vanaisa osales ohvitserina Vabadussõjas ja oli ka Vabadusristi (Vabaduse Risti) kavaler.
Neid mehi ja naisi, kellele see au osaks sai, polnud palju. Vabadusrist oli Eesti Vabariigi sõjaline autasu ja vanaisa sai 1920. aasta veebruaris II liigi 3. järgu isikliku vapruse eest. Kahjuks on minu vanaisa üks neist mitmesajast Vabadusristi kavalerist, kelle saatus on teadmata. Ta hukkus ilmselt 1944. aastal, aga kus ja kuidas, pole teada.
Minul on küll hea meel, et vabaduse eest võidelnute mälestust otsustati viimaks ka Eestis austama hakata. Iga riik vajab oma sambaid ja mälestusmärke. Meil napib neid niigi, rõõmustagem siis selle vähesegi üle.

7 comments:

Anonymous said...

mis mõttes halval ajal? Viitsid sa natuke täpsustada ja lahti seletada?
Aitäh.

Tiina Laanejärv said...

Samba avamise horoskoobis on Päikese ja Kuu ühendus opositsioonis Pluutoga. Aasta pärast tabavad seda eriliselt rängad pingeseisud: Saturn ja Uraan teevad sellele opositsioonile kvadraate, olles ise omavahel opositsioonis. Üsna selgelt viitab, et kellelgi on samba suhtes kurjad mõtted või plaanid.

Anonymous said...

hm:(
aga loodame, et kui meie (eestlased ise) suudame üheskoos selle virisemise ja halvustamise lõpetada, siis ei tõmba see sambale negatiivsust külge ning planeetide pingeseisud ei aktiveeru.

Tiina Laanejärv said...

Mulle meeldiks ka väga, kui eestlased asju natuke positiivsemalt võtaksid. Eesti Vabariigi sünnikaardis on siiski sees, et rahvas on alati opositsioonis valitsusega, kes iganes eesotsas ka poleks. Ükskõik mida tehakse või tegemata jäetakse, osa nuriseb ikka. N-ö "kaks Eestit" jääb alati olema.

Valori tähetarkus said...

Kuigi samba avamine toimus pingeaspektide ajal oli see taeva poolt siiski ette nähtud. Seda näitavad enamik mälestamise ja vabadust sümboliseerivad asteroidid. Näiteks olid koos Estoniaga mälestust ja minevkku jäädvustamist sümboliseerivad asteroidid. Ka Wabariigi kaart on seostes. Riigi Päikese peal oli Restitutum, mis sümboliseerib õiguse ennistamist, selle hüvitamist.
Seoseid ja seise on veel teisigi.

Anonymous said...

Ei vaidle meeste pärast kes selle autasu said , kuid kas oli kindlasti vaja seda tööd väljast tellida . Omad inimesed vaatasid vesiste suudega pealt kui 100 milli raisati .
Mõni aeg tagasi pandi nurgakivi kriminalistiks laborile mille eelarve 99 milli . Selle kuludest ja vajalikkusest saan aru . aga mingi post , ok mälestusmärk , mille oleks saanud kodumaiste materjalide ja ja tööjõuga teha . Poleks kindlalt nii kalliks läinud ja ka rahvas oleks selle paremini vastu võtnud .

Tiina Laanejärv said...

Tõepoolest aeti seda asja halvasti ja konflikt oli algusest peale sees. Mälestusmärki oli minu meelest siiski vaja, aga kas ta pidi nii kallis olema, on iseasi. Kokkuhoidu alustaksin mina siiski mujalt, parteide rahastamisest kõigepealt. Ja Eesti üldine haldussuutlikkus on nii nõrk, et sambaraha näib muu raiskamise kõrval tühine.