Thursday, February 19, 2009

Stonehenge


Lugesin hiljuti artiklit Stonehenge’i vanuse määramise kohta ja mõtlesin oma külaskäigule sinna müütilisse paika. Asukoht esialgu veidi jahmatas – nimelt asub Stonehenge esmapilgul suvalise igava lageda välja peal. Väljade vahelt läheb läbi maantee, ühele poole jääb parkla, teisele poole Stonehenge, mida pääseb piletiga vaatama maantee alt tunnelist läbi minnes.

Käisin seal ühel kibekülmal tuulisel novembripäeval Ega kividele kuigi lähedale ei pääse, külastajatele ettenähtud tee jääb neist päris kaugele. Mis on ka arusaadav, kui mõelda, mis võiks juhtuda, kui miljonid sõrmed sambaid näppimas käiksid. Aga samas, Karnaki templis Luxoris sebib ringi rohkem rahvast ja sambad on ikka püsti. Tõsi küll, Karnak on Stonehenge’iga võrreldes hiigelsuur ja selle vägevus ja võimsus on hoopis teisest klassist. Pean tunnistama, et minul Stonehenge’is mingit erilist tunnet ei tekkinud. Vähemalt mitte nii kaugelt, vahemaaga oli selgelt liiale mindud. Milleks see paik tegelikult mõeldud oli, pole veel suudetud päriselt selgeks teha ja mina selles suhtes ka eriti targemaks ei saanud...

Olen nüüd kahest Wiltshire'i vaatamisväärsusest kirjutanud, on ju ka James Blunt sealtkandist pärit ;). Midagi väga toredat on seal veel, aga sellest hiljem.

No comments: