Friday, February 13, 2009

Reede 13

Täna on siis reede ja 13. Sel aastal on juhtub lausa 3 korda, et reede langeb 13. kuupäeva peale. Järgmine kord juba märtsis ja siis veel novembris. Kolm korda aastas esineb reede 13 ainult korra 11 aasta tagant. Muide täna, reedel ja 13. kuupäeval, hakkab kinos jooksma õudusfilm „Reede 13“. Reede, 13. märts on valitud USA-s „Resident Evil 5“ esilinastuse päevaks.

Millest see tuleb, et mõnel pool seda kuupäeva peljatakse? Võimalik, et halva maine on number 13 saanud Piiblist, oli ju Jeesuse reetmisele eelnenud õhtusöömaajal 13 jüngrit. Keskajal peeti õnnetusttoovaks nii reedet kui numbrit 13. Templirüütlite ordu hävitati reedel ja 13. kuupäeval.

Tänapäeval ei kasutata paljudes maailma hotellides toanumbrit 13 ja haiglates palatit 13. Ameerikas puudub mõnel pool 13. korrus. Spordiareenidel pole 13. rida või vähemalt selle numbriga kohta. Eriti ebausklikud on itaallased ja Itaalia rahvusloteriides puudub number 13 ja kuuldavasti olevat Firenzes ühel tänaval majade 12 ja 14 vahel maja numbriga 12,5. Pariisis on restoran, kus olevat 13-st inimesest koosneval seltskonnal võimalik palgata professionaalne 14. külaline. (Pole paha amet. Võiksin ka selle töö peale hakata, kutsuge aga julgelt!)

USA president Franklin D. Roosevelt ei võõrustanud kunagi lauas 13 külalist ega reisinud iial 13ndal kuupäeval. Ka Napoleonil ja Herbert Hooveril oli ülemäärane hirm selle kuupäeva eest. Reedel ja 13. kuupäeval on sündinud Fidel Castro (13. august 1926), kes võib sellega ilmselt üsna rahul olla. Mark Twaini suhtumisest on üks tore anekdoot. Nimelt kutsuti Mark Twain õhtusöögile, kus oli 13 külalist. Sõber hoiatas, et ärgu mingu, see toob ebaõnne. Kui sõber hiljem küsis, kuidas läks, vastanud Twain: „Kehvasti. Neil oli süüa ainult 12 inimese jaoks."

No comments: