Friday, May 15, 2009

Hauakambri taevakaart


Mul oli plaan minna sel kevadel Egiptuse päikese alla jõudu koguma, aga kahjuks lükkus asi edasi ja sai käidud teisi maid avastamas. Seniks üks pilt, mille juba mõne aja eest leidsin, aga selgitus tahtis kirjutamist. Nimelt on pildil väga põnev lagi Senemuti hauakambrist Deir el-Bahris. Senemut oli Vana-Egiptuse 18. dünastia aegne arhitekt ja arvatakse ka, et ta võis olla naisvaarao Hatsepsuti armuke.

Kambri katus on jagatud kahte ossa, mis esindavad põhja- ja lõunataevast. Lõunapoolne osa – pildil üleval – on kaunistatud lõunapoolsete tähtede ja tähtkujude nimedega, seal on näiteks Orion ja Sothius (Sopdet). Planeedid Jupiter, Saturn, Merkuur ja Veenus on näidatud vastavate jumalatena, kes sõidavad väikestes paatides üle taeva. Nii on lõuna pool ära märgitud öötunnid.
Alumises, põhjapoolses osas on põhjataeva tähtkujud, seal on Suur Vanker (Ursa major), mida kujutatakse ovaalse kerega härjana, mille peale on kirjutatud nimi. Teisi tähtkujusid pole suudetud kindlaks teha. Paremal ja vasakul on 8 ringi ja nende all mitmed jumalused, kes kannavad päikeseketast. Ringide pealkirjad märgivad kuukalendri tähtpäevi ja jumalused tähistavad kuukalendri päevi.

No comments: