Wednesday, November 12, 2008

Vertex

8. novembril toimus Kultuuriülikoolis järjekordne astropäev, seekord oli teemaks Vertex. Tahaksin siin tänada kõiki, kes võtsid vaevaks kuulama tulla! See oli Vertexi teema esmakordne ettekanne Tallinnas, veidi lühemalt rääkisin sellest Astroloogide Liidu suvepäevadel. Tookord jäid aspektid lähemalt tutvustamata.
Kuna Vertexist pole varem astroloogiaüritustel räägitud ja sellest pole minu teada eesti keeles kirjutatud, teen siin lühikese kokkuvõtte. Märgid, aspektid, progressioonid ja näited jäävad eraldi materjali jaoks, millest on ehk plaanis välja anda üks väike brošüür.

Astronoomiliselt on Vertex teoreetiline punkt, kus ekliptika lõikub maailmateljega. Astroloogiliselt esindab Vertex rolli, mida me elus mängime, mis pole meie isiklik valik, vaid on meile saatusega ette nähtud. Me ei saa muuta neid asju, mis on seotud Vertexiga. Vertexi sündmused on seotud teiste inimestega.

Vertexi astroloogiline tähtsus on vaieldav. Mõned astroloogid ütlevad, et see ei tähenda midagi. Teised ütlevad, et punkt on oluline. Aga kui see on tähtis, siis kuidas?

Vertex näib olevat tundlik punkt, mis on seotud saatuslike kohtumistega teiste inimestega, elu pöördepunktidega. Vertexi tugev positsioon sünnikaardis (näiteks konjunktsioon kesktaevaga, täpne aspekt isikliku planeediga, kriitilises kraadis või sõlmedega samas kraadis) võib osutada suuremale tähtsusele.

Vertexi võivad aktiveerida kolm asja: transiidid, inimesed ja kohad.

Transiidid Vertexile võivad tuua sisemisi ja väliseid sündmusi, mis on pöördepunktiks, olulise kohtumise teise inimesega või arusaamad ootamatu muutumise. Transiitne planeet aktiveerib Vertexi sümbolismi, mis langeb kokku suurema või väiksema sündmusega. Kui kasutada väikeseid orbe ja jääda peamiselt konjunktsiooni juurde, saab kindlamad tulemused. Lisaks transiitidele võiks proovida jälgida progressioone ja direktsioone.

No comments: